DAS – NAS – SAN : کدام یک برای استوریج مجازی مناسب تر است؟

 

مزایا و ویژگی‌های DAS

DAS به شیوه‌های مختلفی قابل پیاده‌سازی است: دیسک‌ها مستقیم به کیس سرور وصل می‌شوند یا به صورت اکسترنال انکلوژر– External Enclosure- و از طریق کارت SCSI/SAS، مستقیم به باس داخلی سرور وصل می‌شوند.

  1. DAS از NAS و SAN هزینه کمتری دارد. اگر مستقیم به سرور وصل شود، تنها هزینه آن، خرید هارد درایوها است.
  2. DAS قابلیت اشتراک‌گذاری ندارد. طبق تعریف، DAS مختص سروری است که به آن وصل است در نتیجه منابع به آسانی نمی‌توانند با سرور دیگری به اشتراک گذاشته شوند خصوصا اگر هارد درایوها مستقیم به کیس سرور وصل باشند. اشتراک‌گذاری محدود ممکن است باعث بروز مشکلی جدی در پیاده‌سازی‌های بزرگ‌تر سرور مجازی شود چون سرور فیزیکی به استوریج کلاستر می‌شود تا از طریق ویژگی‌هایی مانند VMotion در VMware، بتواند Local Resiliency را فراهم کند که این محقق نمی‌شود مگر اینکه استوریج قابل اشتراک‌گذاری باشد.
  3. DAS ارتقاپذیر (Scalable) نیست. ارتقاپذیری در جهات مختلفی محدودیت دارد: اول اینکه خود انکلوژر معمولا در اندازه، محدود است و ظرفیت استوریج هم محدودیت دارد. دوم اینکه، تعداد اسلات‌های افزونه که به کارت‌های SCSI و SAS وصل می‌شوند، اتصال به سرور را محدود می‌کنند.
  4. DAS کارایی راهکارهای SAN و NAS را ندارد. کارایی، فاکتور مهمی در توان عملیاتی بالا در محیط‌های سرور مجازی است.
  5. DAS نمی‌تواند ویژگی‌های پیشرفته‌ای مانند Remote Replication و Snapshots را ارایه دهد. به خاطر داشته باشید که هر چند که داشتن این ویژگی‌ها خوب است، اما ممکن است ضرورتی برای محیط مجازی شما نداشته باشد.

حالا این سوال پیش می‌آید که چه زمانی DAS راهکار بهتری نسبت به SAN و NAS است؟ واضح است که هزینه مساله مهمی است که DAS را انتخاب مناسبی می‌کند اما باید بدانید که اگر ویژگی‌های پیشرفته‌ای مانند Remote Replication یا High Performance/Scalability در محیط مجازی شما کاربردی ندارد، DAS انتخاب خوبی است. مثلا اگر در شعبه مورد نظر شما که فقط یک سرور فیزیکی وجود دارد، DAS با کارت اینترنال RAID ترکیب شود، راهکار فوق‌العاده‌ای است.

مزایا و ویژگی‌های NAS

NAS اتصال به سرور مجازی را از طریق اتصال TCP/IP فراهم می‌کند و دسترسی به استوریج به صورت File Level امکان‌پذیر است. نقاط قوت و ضعف NAS شامل موارد زیر است:

    NAS قابلیت اشتراک‌گذاری دارد. منابع با پیاده‌سازی چندین ESX قابل اشتراک‌گذاری هستند. این ویژگی، زمانی که از محیط‌های مجازی کلاستر شده و ویژگی‌هایی مانند VMotion استفاده می‌کنید، مزیت مهمی است.

    NAS در زمینه ظرفیت و کارایی، ارتقاپذیر است. کارایی در پیاده‌سازی‌های مجازی بزرگتر، مساله مهمی است. جمع‌آوری I/O در تعداد کمی LUN، بر روی توان عملیاتی و Bottleneckها تاثیر می‌گذارد که از ویژگی‌های پیشرفته NAS است.

    NAS ویژگی‌های پیشرفته‌ای مانند Thin Provisioning ،Replication و Snapshots را فراهم می‌کند. این ویژگی‌ها در بسیاری از محیط‌های مجازی، بسیار مفید هستند. Thin Provisioning را می‌توان برای محدود کردن مقدار استوریج واقعی که برای هاست‌های مجازی فراهم می‌شود، استفاده کرد. یعنی تمام استوریجی که به آنها ارایه می‌شود را استفاده نمی‌کنند. Snapshots امکان تهیه Imageهای ماشین مجازی را برای بکاپ داده فراهم می‌کند و یا برای Cloning استفاده می‌شوند که چندین Image مجازی از فقط یک Gold Master Image ایجاد می‌شود. ترکیب Thin Provisioning و Snapshots، امکان ایجاد صدها ماشین مجازی را با هزینه بسیار کم استوریج، فراهم می‌کند. این روش، روش بسیار بهینه Provisioning برای محیط‌های On-Demand است.

    NAS مدیریت استوریج را از سرور می‌گیرد. یعنی Imageهای ماشین مجازی به عنوان File System مدیریت و بکاپ گیری می‌شوند.

    NAS می‌تواند هزینه‌بر باشد. در کنار هزینه بالا، تعداد دستگاه‌های NAS در بازار بسیار زیاد است: از دستگاه‌های ۴ دیسکی گرفته تا پیکربندی‌های چند پتابایتی.

مزایا و ویژگی‌های SAN

SAN اتصال به سرور مجازی را یا از طریق پروتکل فیبرنوری (Fibre Channel-FC) یا از طریق پروتکل iSCSI فراهم می‌کند. نقاط قوت و ضعف SAN شامل موارد زیر است:

  1. SAN قابلیت اشتراک‌گذاری دارد. منابع به آسانی می‌توانند بین چندین دستگاه سرور مجازی به اشتراک گذاشته شوند که در محیط‌های مجازی کلاستر شده مزیت مهمی است.
  2. SAN هم در زمینه ظرفیت و هم در زمینه کارایی، بسیار ارتقاپذیر است. ارتقاپذیری در پیاده‌سازی‌های بزرگ سرورهای مجازی، اهمیت بسیار زیادی دارد و تمام فلسفه SAN، فراهم آوردن سطوح بالای ارتقاپذیری است.
  3. SAN Storage قادر به تامین synchronous replication است. این ویژگی عموما در پیاده‌سازی‌های NAS فراهم نیست. این ویژگی در بسیاری از محیط‌ها، نیازی اساسی در استراتژی Disaster Recovery است.

Resiliency در محیط‌های SAN بسیار بالاست. محیط‌های SAN مجهز به Dual Fabricها، HBAها و Highly Available Storage Arrays است.

کدام نوع استوریج با محیط مجازی شما بیشترین تناسب را دارد؟

  1. افراد مختلف، نیازهای متفاوتی در محیط‌های مجازیشان دارند.
  2. اگر هزینه برایتان مهم است، اگر محیط مجازی کوچکی دارید، یا اگر محیط شما نیازی به ویژگی‌های پیشرفته‌ای مانند Data Replication ندارد، DAS را انتخاب کنید.
  3. اگر محیط‌های مجازی بزرگی دارید، NAS یا SAN را انتخاب کنید. اگر لازم است که از تعداد زیادی هاست مجازی، Clone تهیه کنید، NAS گزینه بهتری است، اما اگر به سطوح بالاتری از دسترس پذیری و Resiliency نیاز دارید، SAN مناسب‌تر است.

 

دیدگاه‌تان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *