منظور از کلمه Codec چیست؟

(Compress) می‌کنند، و در مواقع نیاز برای ویرایش یا نمایش، از حالت فشرده خارج می‌کنند (Decompress).

یک کدک معمولا یک قطعه کد کوچک است که توسط سایر نرم‌افزارها خوانده می‌شود تا کار خود را انجام دهد. البته کدک‌ می‌تواند یک قطعه سخت‌افزاری نیز باشد که وظیفه‌ی تبدیل تصویر و صوت آنالوگ را به دیجیتال دارد. کار کدک به صورت بلادرنگ (Real-time) انجام می‌شود، حالا چه در هنگام فیلمبرداری باشد، یا در هنگام پخش ویدیو. در گاهی اوقات، کار کدک کاملا برعکس است و وظیفه‌ی تبدیل سیگنال دیجیتال به آنالوگ را دارد. کدک‌های سخت‌افزاری بیشتر توسط مهندسان در صدا و سیما استفاده می‌شوند، و کدک‌های نرم‌افزاری برای تبدیل فایل‌های ویدیویی به فرمت‌های مناسب‌تر و کم‌حجم‌تر مورد استفاده قرار می‌گیرند.

انواع کدک‌‌ها

حالا که با نحوه‌ی کار کدک‌ها بیشتر آشنا شدیم، یک نگاهی هم به انواع کدک‌ها می‌اندازیم تا ببینیم کدام کدک‌ها برای ما مناسب‌تر هستند.

دسته‌بندی‌های مختلفی برای کدک‌ها وجود دارد. اولین کدک‌ها، کدک‌های بی‌اتلاف یا «Lossless» هستند که همانطور که از اسمشان پیداست، ویدیو‌ها را همانطوری که هستند، بدون هیچ افت کیفیتی فشرده می‌کنند. در طرف مقابل کدک‌های اتلاف‌پذیر یا «lossy» را داریم که برخی از اطلاعات فایل را حذف، و در نهایت فضای کمتری را اشغال می‌کنند. کدک‌های اتلاف‌پذیر برای فایل‌هایی که قصد ارسال آن‌ها از طریق ایمیل یا آپلود آن‌ها را دارید، بسیار مناسب هستند.

کدک‌های دگرگون‌کننده یا «Transformative» ابتدا اطلاعات را به بخش‌های مجزا و قابل مدیریت تبدیل، و سپس آن‌ها را فشرده می‌کنند. کدک‌های پیش‌بینی‌کننده یا «predictive» داده‌های در حال فشرده‌سازی را با داده‌های اصلی مقایسه‌ کرده، و در نهایت برای صرفه‌جویی در فضا، داده‌های غیر ضروری را حذف می‌کنند. به طور کلی، تمام این کدک‌ها یک هدف را دنبال می‌کنند: همه‌ی آن‌ها به دنبال این هستند که با کمترین میزان اتلاف، داده‌های شما را در کوچکترین فایل ممکن قرار دهند.

بسیاری از کدک‌ها در قالب این چهار دسته‌بندی قرار می‌گیرند. معروف‌ترین نوع کدک‌ها بر پایه‌ی استانداردهای «MPEG» هستند. واژه‌ی MPEG به معنای «گروه متخصصان تصاویر متحرک» (Moving Picture Experts Group) است. این نام گروهی است که این استاندارد را طراحی کرده‌اند. سه فرمت اصلی MPEG وجود دارد که از آن‌ها بسیاری فرمت فرعی به‌وجود آمده است.

نوع داده‌ای «MPEG-1» نوعی فرمت است که داده‌ها را با کیفیت بسیار بالایی ذخیره سازی می‌کند. فرمت «MP3» (که درواقع لایه‌ی سوم از MPEG-1 است) یک فرمت استاندارد برای فشرده‌سازی فایل‌های صوتی است که توسط سازمان فران‌هفر (Fraunhofer) ساخته شده است. البته اینگونه نیست که ویدیو‌هایی که از فرمت MPEG-1 استفاده می‌کنند، حتما دارای فایل صوتی با فرمت MP3 باشند.

تمامی رایانه‌ها و دستگاه‌های دی‌وی‌دی پلیر از هر دو فرمت MPEG-1 و MP3 پشتیبانی می‌کنند. یکی از مشکلات MPEG-1 این است که تنها به صورت اسکن تصاعدی (Progressive Scanning) کار می‌کند. اسکن تصاعدی یک روش ذخیره‌سازی و نمایش فایل‌های تصویری است که در آن تمامی خط‌های هر تصویر به صورت ترتیبی رسم می‌شوند، در صورتی که در اسکن ضربدری (Interlaced Scanning)، ابتدا تمام خطوط فرد، و سپس تمام خطوط زوج رسم می‌شوند. از طرفی دیگر، فرمت MP3 با تمام کم و کاست‌هایش، تقریبا یک استاندارد برای تمامی دستگاه‌های ذخیره‌ی موزیک، پلیرهای صوتی و سایت‌های مربوط به فروش موسیقی و صوت است. فایل‌های معمول MP3 به صورت ۱۲۸کیلوبیت در ثانیه ساخته می‌شوند که حدودا یک یازدهم سایز فایل‌های صوتی اصلی که در سی‌دی‌ها یافت‌ می‌شوند است.

فرمت «MPEG-2» یک استاندارد خیلی مهم، و تنها استاندارد فشرده‌سازی سازگار با دیسک‌های ویدیویی دی‌وی‌دی است. با اینکه کدک‌های جدیدتری عرضه شده‌اند که حتی با کیفیت بالاتری کار فشرده‌سازی را انجام می‌دهند، ولی همچنان MPEG-2 استاندارد عرضه‌ی دی‌وی‌دی‌ها است. علاوه بر آن، یک گزینه‌ی مناسب برای ساخت دیسک‌های بلوری (Blue-Ray) نیز به حساب می‌آید.

«MPEG-4» استاندارد دیگری‌است که از هر دو حالت تصاعدی و ضربدری پشتیبانی می‌کند. این فرمت، تکنیک فشرده‌سازی بهتری را نسبت به MPEG-2 به کار برده است، و همانند MPEG-2، در بسیاری از جاها به عنوان یک استاندارد فشرده‌سازی مورد قبول است. درواقع، چندین کدک دیگر از ساختار MPEG-4 به وجود آمده‌اند. یکی از این کدک‌ها، کدک «H.264» است که یک گزینه برای کدگذاری فیلم‌ها برای دیسک‌های بلوری، و همچنین ویدیوهای موجود در فروشگاه آی‌تونز (iTunes) است. H.264 درواقع خانواده‌ای از استانداردها است که انعطاف پذیری زیادی را برای کاربردهای مختلف ارائه می‌دهد. H.264 امکان فشرده‌سازی با بیت‌ریت (Bit rate) و رزولوشن (Resolution) کم یا زیاد را دارد. این انعطاف‌پذیری این امکان را به کاربر می‌دهد که از همین استاندارد برای فشرده‌سازی ویدیوها برای پخش زنده، ذخیره‌سازی در دیسک‌ها، یا ذخیره سازی در فضاهای بزرگ استفاده کند.

آشنایی با کدک WMV

یکی دیگر از کدک‌های معروف، کدک «WMV» یا «Windows Media Video» است. با توجه به تعداد زیاد کاربران ویندوز، شکی نیست که چرا این کدک اینقدر معروف است.

کدک WMV در ابتدا برای فشرده‌سازی فایل‌ها برای استفاده در اینترنت ساخته شده بود که بعدها به رقیبی برای کدک «RealVideo» تبدیل شد. در زمان عرضه‌ی کدک WMV-9، مایکروسافت ادعا می‌کرد که نرخ فشرده‌سازی این کدک دو برابر بهتر از MPEG-4، و سه برابر بهتر از MPEG-2 است. همچنین WMV-9 پایه‌ی استاندارد «SMPTE VC-1» است که در دیسک‌های بلوری استفاده می‌شود.

یکی دیگر از کدک‌هایی که به صورت گسترده استفاده می‌شود، کدک «DV» است که هم برای فایل‌های صوتی، و هم فایل‌های تصویری خام مورد استفاده قرار می‌گیرد. فرمت مشهور «Mini DV»، از کدک «DV25» استفاده می‌کند که با سرعت ۲۵مگابیت بر ثانیه کار می‌کند. ویدیوهایی با این فرمت، در رایانه‌های تحت سیستم‌عامل ویندوز، معمولا با فرمت «AVI» ذخیره می‌شوند. در سیستم‌عامل مک، این فایل‌ها به صورت فایل «QuickTime» ذخیره‌ می‌شوند. البته توجه داشته باشید که AVI و QuickTime تنها یک ظرف نگه‌دارنده هستند، و داده‌هایی که درونشان قرار دارند با همان کدک DV است.

شاید برایتان سوال شده باشد که ظرف نگه‌دارنده چیست. ظرف نگه‌دارنده مانند کاغذ کادوی دور یک هدیه می‌ماند. درواقع منظور از ظرف نگه‌دارنده، نحوه‌ی ذخیره‌سازی اطلاعات است، و نه نحوه‌ی کدگذاری آن. برای مثال، QuickTime یک ظرف است که می‌تواند کدک‌های مختلفی را در خودش نگه دارد، از جمله MPEG-4، k3g، skm و برخی دیگر از کدک‌ها.

ما به کدام کدک نیاز داریم؟

اینکه بگوییم بهترین کدک برای ما کدام است، کار سختی‌است. در این مقاله سعی کردیم دلیل استفاده از کدک‌های مختلف در جاهای مختلف را روشن‌تر کنیم. ولی نکته‌ای که مهم است این است که نیازی نیست که به تمام کدک‌ها تسلط داشته باشید یا بتوانید در عرض چند دقیقه یک لیست از تمام کدک‌های مختلف برای کاربردهای مختلف بنویسید. تنها کافی‌است بدانید می‌خواهید نتیجه‌ی نهاییتان چه باشد. می‌خواهید فایلتان مناسب ذخیره‌سازی باشد، یا کیفیت بالا برای تماشا را ترجیح می‌دهید؟ کمی اتلاف در فایلتان برایتان مورد قبول است، یا ترجیح می‌دهید کار نهاییتان کامل و بدون نقص باشد؟ اگر فقط بدانید که چه می‌خواهید، با کمی تحقیق و بررسی مزایای کدک‌های مختلف، بهترین کدک برای هدفتان را پیدا خواهید کرد.

در صورتی که مایل هستید در این باره و موضوعات مشابه اطلاعات بیشتری داشته باشید، پیشنهاد ما رجوع به لینک های زیر است.

 

دیدگاه‌تان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *